Various Work – Marc De Brée

Marc De Brée  (°1958)

In het spectrum van zwarten, grijzen en witten registreert hij, als een soort conservator van “Het Korte Zijn”, de essentie van een gebeuren.

Het “nu” heeft nauwelijks een “heden”.

Marc bezit die zeldzame gave het wegsnellende moment, het amper vatbaar anekdotische, te isoleren. Hij redt het van de vergetelheid en bewaart het voor de toekomst.

Geen wonder ook dat hij polaroid beschouwt als de ultieme vorm van fotografie. Luttele seconden na het afdrukken, schuift het gebeuren als een onomkeerbaar proces uit het toestel, ver weg van enig bijsturen in de donkere kamer.

Wat was, is.

Marc houdt van mensen.

Wars van rang of stand legt hij het liefst hun gewone, ongecomplexeerde doen vast: hun houdingen, hun emoties, hun leven zoals het op dat ogenblik was. Hij doet dat op een open, eerlijke manier, niet voyeuristisch.

Hij trekt door de wereld als een homo ludens, een spelende mens. Daardoor is er in zijn foto’s vaak een fijne humor aanwezig. Vluchtig, soms onmerkbaar voor wie er echt naar op zoek gaat.

Maar vooral spreekt uit zijn werk het warme gevoel voor zijn onderwerp en de liefde voor de fotografie.

Van vaste fotobeelden naar beweging en klank is een kleine stap.

Als begenadigd cameraman met jarenlange ervaring in beeld- en klankmontage heeft Marc ons ook op dat vlak nog heel wat te bieden. Blijven we dus maar halsreikend uitkijken naar de toekomst. Eén ding staat vast: ook daar roert er wat.

 

Pál Erdõs

Brugge, 16 juni 2004